Foto: SVT

Jubilerande ånglok på Södra Stambanan

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober 1918 inträffade den hittills allvarligaste tågolyckan i Sverige – den så kallade Getåolyckan – då minst 41 personer omkom. I dag körde det hundra år gamla ångloket F 1200 som var med i olyckan förbi olycksplatsen i samband med en jubileumsfärd från Malmö till Stockholm.

Detta med anledning av Trafikverkets firande av Södra stambanan, som nu funnits i 150 år.

– F 1200 var toppen på utvecklingen av ånglok i Sverige, och trafikerade bland annat just Södra Stambanan. Att Sveriges Järnvägsmuseums lok också firar hundra år 2014, gör det extra kul att få visa upp den klassiska bansträckningen, säger Henrik Reuterdahl, chef för Sveriges Järnvägsmuseums tågtrafik, i en kommentar.

Det är troligtvis första gången sedan 1933 som ett genomgående ångtåg kör den här sträckan och resan var öppen för allmänheten.

– Det är underbart att sitta så här på tåget i de här bekväma fåtöljerna. Jag saknar dem när man åker X2000. Här kan man se naturen i lugn och ro. Det är en upplevelse, säger resenären Gerd God-Nilsson.

Nu ska ni snart passera Getå med det här loket som kraschade där. Hur känns det?

– Det händer bara en gång. Inte två gånger på samma ställe, säger Gerd God-Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.