Industribrand i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen inträffade en kraftig takbrand i ett industriområde i Tannefors i Linköping.

Enligt första uppgifter från inre befäl handlade det om en fullt utvecklad takbrand med kraftig och giftig rökutveckling.

– Det är takpapp och isolering som har brunnit på tvåvåningsbyggnaden och vi har en stor styrka på plats, säger Ulf Waltersson inre befäl räddningstjänsten Östra götaland.

20 brandmän arbetade med släckningsarbetet

Larmet om den misstänkta industribranden kom till räddningstjänsten 09:04 tre stationer med totalt 20 brandmän arbetade med släckningsarbetet. Vid tiotiden på förmiddagen har räddningstjänsten fortfarande inte kontroll på branden.

– Jag vågar inte säga att branden är under kontroll, så vi kommer fortsätta kontrollera branden, säger Ulf Waltersson.

Kraftig rökutveckling

Inledningsvis var det en kraftig rökutveckling med giftig rök.  I byggnaden, där lokalerna till stor del står tomma, finns enligt räddningstjänsten bland annat en mekanisk verkstad.

Vid klockan 10.14 uppger räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Enligt polisen misstänks branden ha uppstått i samband med takarbete, där öppen eld har används.

Utreder allmänfarlig vårdslöshet och arbetsplatsolycka

Polisen påbörjade en utredning om allmänfarlig vårdslöshet och eftersom händelsen inträffade under arbete påbörjas också en utredning om arbetsplatsolycka.

Senare gjordes dock en annan bedömning och utredningen om allmänfarlig vårdslöshet lades ned. man 19 år oskadd skickats hem man 21 oskadad skickas hem.

Klockan 11.15 avslutade räddningstjänsten sin insats och fastighetsägaren fortsätter att återställa byggnaden. 

En 19-årig man och en 21-årig man fördes till sjukhuset på grund av befarade rökskador, men de bägga ska enligt uppgift från landstinget ha klarat sig bra och skickats hem.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.