Kalkbrott åter i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar förhandlingarna i Mark- och Miljööverdomstolen om SMA Minerals kalkbrott i Stucks i Bunge på norra Gotland. Företaget vill utöka sitt kalkbrott i området med cirka 40 hektar. Men motståndarna menar att det här kan skada naturreservaten i närheten.

– Det huvudsakliga skälet är att de är felaktigt lokaliserade. De ligger i områden med internationellt unika naturvärden. Det är grundfelet. Sedan så är det att de ligger i närheten av Natura 2000-områden. Vi bedömer att det finns en risk för att den vattenhantering som bolaget har tänkt för den här täkten kommer att skada de nedströmsliggande Natura 2000-områdena, säger Krister Mild på Naturvårdsverket.

Samexistens mellan natur och vatten

SMA mineral bryter idag cirka en miljon ton sten om året vid Stucks i Bunge. Man vill nu utöka området med cirka 40 hektar för att på sikt kunna bryta dubbelt så mycket.

Kampen om kalket på Gotland

Med olika tekniska lösningar, som till exempel att pumpa inrinnande vatten tillbaka ut i naturen, så menar företaget att de skyddade områdena utanför brottet inte kommer att påverkas.

– Vi startade brottet 1999 och har drivit det sedan dess utan att skada den intilliggande naturen. vi ser att våra undersökningar visar att så kommer vi att kunna fortsätta också. En bra samexistens med natur och vatten, säger Daniel Juvél, vd för SMA Mineral.

Natura 2000-förslag inkräktar

Men Naturvårdsverket tycker inte att bolagets planer för att säkra naturen håller.

– Vi ser det ju det här som ett storskaligt experiment som man aldrig har prövat tidigare. Vi tycker inte att det finns underlag i bolagets ansökan som visar att det här går att göra på ett säkert sätt, framförallt inte att den här lösningen ska fungera i all evighet, även efter avslutad brytning, säger Krister Mild.

Om några veckor ska domstolen också ta ställning till Nordkalks mer uppmärksammade kalkbrottsplaner i Ojnareskogen. Parallellt med att förhandlingarna fortgår så pågår också Sveriges arbete, via länsstyrelserna, med att peka ut nya Natura 2000-områden. Länsstyrelsen på Gotlands förslag har kritiserats, bland annat för att det inkräktar på det område som SMA Mineral nu vill bryta i.

– Vi ser ju att det är stick i stäv med det intresse vi har av att fortsätta att driva den verksamhet som vi har. Stucks kalksten har en unik kvalitet och en unik lokalisering och den här fyndigheten är viktig för Sverige och för Norden, säger Daniel Juvél.

Rättegången avslutas på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet