Foto: SVT

Kamp för att rädda almarna

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare i Östnytt berättat hur inflyttade djur och växter, så kallade invasiva arter, kan förstöra för de inhemska arterna. Ett tydligt sådant exempel är den svamp som ger upphov till almsjukan.

Almsjukan har gått hårt åt almarna i Europa och i Sverige har man i stort sett gett upp kampen mot svampen. Men på Gotland kämpar man fortfarande för att rädda almarna.

Kväver träden

Det här änget i Endre på mellersta Gotland är en av de platser som sökts igenom av Skogsstyrelsen i jakt på almsjukan, en svamp som sprids av insekten almsplintborre och som kväver träden.

– När vi går runt och inventerar tittar vi framför allt på om det finns några grenar som markerar att det är almsjuka, alltså gula eller invissnade löv. Om man ser på stammen på trädet så ser man också att småskotten helt har vissnat ner, säger Karolina Sundblad, Skogsstyrelsen Gotland.

Inventeringen har gjorts under hela sommaren, men den mödosamma striden mot almsjukan på Gotland har pågått sedan det första fallet konstaterades 2005.

Riskerar att försvinna

Svampen tros ursprungligen ha kommit från Asien. Till Sverige kom den i början av 1900-talet och på vägen hit har den gått hårt åt almarna i Europa.

På det svenska fastlandet har man sedan länge gett upp kampen, det är bara på Gotland som ett systematiskt arbete mot sjukdomen pågår.

– Faran är ju att all alm kommer att försvinna. Almen är sedan 2010 med på rödlistan som en hotad art. Insekterna och lavarna och mossorna som växer på och omkring almen kommer ju också att försvinna då, säger Anna-Lena Smedberg, skogskonsulent Skogsstyrelsen Gotland.

Flerårigt projekt

Förra året fick Skogsstyrelsen EU-bidrag till ett flerårigt projekt för att kunna fortsätta att bekämpa sjukan.

Mellan 3.000 och 5.000 sjuka träd märks med färg för att sedan sågas ner och brännas upp varje år. Det är en liten del av de hundratusentals almar som finns på ön, och förhoppningen är att kunna ha de resterande kvar.

– Ärligt så tror jag inte att vi kommer att besegra sjukdomen. Men jag hoppas att vi under den här projekttiden – 4-5 år framåt – ska kunna hålla det i schack. Och att vi tillsammans med markägare och andra myndigheter och skogsentreprenörer tillsammans långsiktigt ska kunna bekämpa almsjukan, säger Anna-Lena Smedberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.