Kemiska vapen läcker på Östersjöns botten

Uppdaterad
Publicerad

Bombplan, minor, ett örlogsfartyg och mängder av kemiska stridsmedel från andra världskriget. Det är fynd som Sjöfartsverket gjort på Östersjöns botten söder om Gotland.

Sjöfartsverkets kartläggning av kemiska stridsmedel sydost om Gotland har givit resultat. Cirka 39 000 misstänkta objekt har identifierats och upp till 10 000 kan vara dumpad ammunition och innehålla senapsgas eller andra kemiska stridsmedel.

Stort område

Sjömätningsfartyget Balticas sonarutrustning har dragits ovanför havsbotten och upptäckt att det finns tydliga dumpningsstråk som går genom hela det 1700 kvadratkilometer stora området mellan Gotland, Lettland och Polen.

– Vi har hittat sönderrostade senapsgasbomber, men även en minlinje och 20 hittills okända vrak. En stor del av de objekt som vi har identifierat är för stora för att vara senapsgasbomber och vi tror att det rör sig om skal från minor som fyllts upp med senapsgas. De är större än originalbomberna och innehåller därmed mer senapsgas, säger Kent Lögdberg, sjömätningsledare på Sjöfartsverket.

Börjat läcka

Dumpningar gjordes vid flera tillfällen i slutet av 1940-talet och de kemiska vapnen på havsbotten har under årtiondenas gång rostat och börjat läcka. Nu ska det utredas om dessa kan förorena miljön och rubba Östersjöns ekosystem.

– Det är ingen som riktigt vet hur farligt det är, men så länge föremålen ligger orörda på havets botten är riskerna relativt små för omgivningen, säger Ulf Olsson, chef för Sjöfartsverkets sjömätning.

Projektet fortsätter

Chemsea-projektet fortsätter till 2014 och först därefter kan länderna runt Östersjön besluta om vad som ska hända med de kemiska stridsmedlen.

– Sjöfartsverket kommer i nuläget inte att plocka upp det vi hittar. Projektets syfte är att kartlägga och ta reda på hur farligt det är för Östersjön och den marina miljön, säger Ulf Olsson.

Sovjetiskt bombplan

Försvarsmakten har informerats om en upptäckt minlinje och ska nu ta ställning till om minorna utgör någon fara.

Man har också hittat ett örlogsfartyg från tidigt 1900-tal och ett sovjetiskt bombplan från andra världskriget. Planet är av modellen Douglas A20 och byggdes i USA. Planen användes av det sovjetiska flygvapnet och flottan som bland annat torpedbombare.

– Vi har kontaktat experter i Sverige, Finland och Ryssland för att ta reda på vilket plan det rör sig om och vad som egentligen hände, säger Kent Lögdberg.

Fakta | Chemsea

  • Chemsea-projektet är ett samarbete mellan fem Östersjöstater – Finland, Polen, Lettland, Tyskland och Sverige – där kemiska stridsmedel lokaliseras och spridningsrisken analyseras.
  • Chemsea ingår i EU:s program Baltic Sea Region.
  • Totalbudgeten är 4,5 miljoner euro.
  • Projektets syfte är att undersöka om det finns sänkta vapen i områden där man vet att sådana kan förekomma men som ännu inte är utforskade, bland annat i Gotlandsdjupet och i förmodade övriga inofficiella dumpningsområden som till exempel Gdanskdjupet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.