Foto: Polisen

Knarkliga åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra Norrköpingsbor, tre män och en kvinna, åtalas för narkotikarelaterade brott.

Enligt åtalet var det den 16 januari i år som två män, 44 och 37 år gamla, och en 32-årig kvinna beställde 100 gram av det narkotikaklassade preparatet 4F-alfa-PVP från Kina via webben.

Knarket kom sedan med post till Arlanda den 28 januari och levererades till ett utlämningsställe i Norrköping. Den 2 februari hämtades knarket ut av en 35-årig man.

I en bil utanför postutlämningsstället kunde sedan polisen gripa de tre männen i ligan. Vid det tillfället var också 35-åringen beväpnad med en kniv.

Samtliga fyra i ligan åtalas för narkotikabrott. Den 32-åriga kvinnan, 44-åringen och 37-åringen åtalas för narkotikasmuggling och 35-åringen för brott mot knivlagen.

Alla inblandade förnekar brott.

MDPV och alfa-PVP

  • MDPV är en förkortning för metylendioxipyrovaleron och är en syntetisk drog som narkotikaklassades 1 februari 2010.
  • Drogen gör missbrukaren uppskruvad, hyperaktiv och euforisk. Många blir också oroliga och utåtagerande och det finns risk för att utveckla psykos.
  • Orsakar väldigt hög puls, ökar kroppens temperatur, kan sänka medvetandegraden och ge kramper.
  • Alfa-PVP liknar MDPV, men har sannolikt en svagare effekt. Narkotikaklassades 1 februari 2013.
  • Det finns flera andra liknande alfa-preparat, som inte är narkotikaklassade än, exempelvis alfa-PBP, alfa-PVT och 4F-alfa PVP.

Källa: Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.