Foto: Kolmården

Kolmårdens djurpark svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark lovar att göra allt de kan för att närboende inte ska störas av den planerade berg- och dalbanan. Men helt tyst lär det inte bli. Bygget har redan smygstartat, men kommunen har ännu inte godkänt bygglovsansökan.

Djurparken har redan börjat med förberedande arbeten för berg- och dalbanan, som är tänkt att stå klar våren 2016. Först senare i höst kan kommunen tidigast godkänna bygglovet.

Trots det säger djurparkens vd att han inte är säker på att bygglovet kommer att godkännas av kommunen.

Kolmårdens berg- och dalbana

– Nej, det är vi inte. vi är beredda att följa bygglovskonsekvensen fullt ut. Vi både tror och hoppas, men skulle det visa sig av någon anledning att vi inte får det, då är vi beredda att ta de konsekvenserna, säger Mats Olsson, vd på Kolmårdens djurpark.

Grannar oroliga

Vi berättade tidigare i veckan om den oro som många boende intill djurparken känner för den planerade berg- och dalbanan. Den ska gå 8-9 meter över trädtopparna och ha en maxfart på 113 km/h.

Många har skrivit till kommunen och framför allt uttryckt oro för ljud, och en ännu värre trafiksituation.

En del tror att deras fastigheter kan tappa i värde. Vad säger du om det?

– Och en del tror att det kan ske precis tvärtom. Vår förhoppning är ju att det vi gör är jättebra för hela Norrköping. Och skulle det vara jättebra för hela Norrköping så kommer det definitivt vara jättebra för de närmaste grannarna, säger Mats Olsson.

Tror du verkligen det?

– Absolut.

”Inte tyst-tyst”

24 personer som skriker för full hals hela dagarna, vad skulle du säga om att bo granne med det?

– Vår utgångspunkt är att det inte kommer att höras, absolut inte över maxgräns. Jag tror att självklart så kommer det inte att vara tyst-tyst, och de ljudmätningar som är gjorda påvisar den spridning som vi ser. Visar det sig att den stämmer så kommer det inte att vara något problem för grannarna, säger Mats Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet