Kommunen backar om uteserveringarna

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har bestämt att snabbinkalla Krögarföreningen till ett möte om hur reglerna för uteserveringarna ska tillämpas.

Innan man har kommit överens lovar kommunen att inte genomföra några åtgärder som tvingar fram att uteserveringarna rivs.

– Det är jättegenant att det blir sån här oro. För mig låter det här som frågor som man borde kunna lösa. Därför måste vi blixtsnabbt sätta oss ner och resonera för att bli överens, så att det blir rättvist och bra för alla inblandade, säger Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Krögarna kritiska till kommunens skiftande agerande

Men en av krögarna, som redan rivit sin uteservering är idag minst sagt förvånad över hur kommunen agerar.

– Jag pratade med tekniska kontoret idag, de säger att de här reglerna ska efterföljas så kommer Lars Stjernqvist (S) och säger att det är klart vi ska ha en diskussion.

Han frågar kommunstyrelsens ordförande vad som händer med dem som redan rivit sina uteserveringar.

– Ni måste kunna ge mer raka svar, det här håller inte, säger krögaren Mikael Solmanson.

Även alliansen kritiska

Han får medhåll av alliansen som går ut med hård kritik mot behandlingen av krögarna.

– Det måste vara en politisk tydlig styrning, vilken vilja finns i kommunen att underlätta för restaurangbranschen och för företagande? Det är det jag saknar i det här läget, säger Karin Jonsson (C) kommunalråd i Norrköping.

Kommunens tjänstemän vill inte uttala sig idag, med hänvisning till Lars Stjernkvist utspel. Men vittnesmålen från drabbade krögare blir allt fler.

– Helt plötsligt har man bara vänt på handen och om det här försvinner kommer vi då permittera folk. Vi kommer att stänga troligtvis i juli månad det blir ett stort inkomstbortfall, säger krögaren Rickard Hansson.

– 2013 förra året var vi enda krogen i stan som fick årets riktlinjer att följa. I år när vi trodde att vi följde årets riktlinjer redan förra året så har vi fått avslag. Vi får inte bygga någon uteservering överhuvudtaget, säger krögaren Martin Hultberg.

Nu lovar Lars Stjernkvist att lyssna på alla kritiska röster innan det blir fler aktioner mot uteserveringarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.