Kommunen: ”Vi har krisberedskap”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens skottlossning i stadsdelen Hageby i Norrköping går kommunen nu in i krisläge. Men än så länge har få sökt den hjälp som erbjudits.

– Offren hade barn och vårt huvudfokus är förstås att ta hand om dem, säger pressansvarig Ulf Mossberg på Norrköpings kommun.

Efter nattens sammandrabbning i Hageby där två personer dödades och ytterligare personer skadades svårt går Norrköpings kommun nu in i krisläge.

Skottdramat i Norrköping

– Några av de skjutna har barn i den kommunala grundskolan och vi arbetar nu med en plan för att bemöta den oro som finns, säger Ulf Mossberg.

Personalen har under dagen fokuserat på att aktivt söka upp de barn som drabbats första, andra eller tredje hand men få har antagit den hjälpen.

– Det är svårt att komma ut och få fäste med den här sortens frågor första dagen säger Ulf Mossberg som menar att många kanske inte en kommer till skolan.

Läget än så länge lugnt

– Än så länge har vi inte fått några rapporter om oroligheter från skolorna men vi får ju fler uppdateringar under dagen säger Tommy Fabricius, chef för utbildningskontoret.

Han betonar vikten av att elevvårdspersonsonalen finns tillgänglig för att stödja elever och anhöriga.

– Oftast är det ju den i personalen som känner familjen bäst som också passar bäst att ta hand om eleverna och föräldrarna, men de kan ju behöva stöd i sin tur, säger Tommy Fabricius.

Fakta

Två män dödades

  • Klockan 21.56 på måndagskvällen kom larm om bråk och skottlossning i Hageby i Norrköping.
  • Kort därefter sattes livräddande åtgärder in på två svårt skadade män som senare dödförklarades på sjukhus.
  • Fyra andra fördes skadade till sjukhus i Norrköping och Linköping. En av dem var allvarligt skadad och opererades akut.
  • På natten kom uppgifter om att ytterligare två personer med skottskador förts till sjukhus efter bråket.
  • Flera av de skadade kunde lämna sjukhuset under tisdagen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet