Foto: Arkivbild/TT

Hjärtsjuk patient skickades hem

Uppdaterad
Publicerad

Att den hjärtsjuke patienten skickades hem var ett beslut i linje med hur man ska agera vid brist på vårdplatser. Men landstinget har ändå ansvar för att bedriva en säker vård.

Förra sommaren tog Nyköpings lasarett inte emot en hjärtsjuk patient, när han sökte vård trots att hans inopererade defibrillator hade slagit till flera gånger.

Läkaren tog medvetet den risken, eftersom det var brist på sjuksköterskor och därför inte fanns några bemannade vårdplatser.

Utredningen visar att det gjordes en medicinsk bedömning av patienten; Han mådde bra, hade inte någon bröstsmärta och att det hade gått 8 timmar sedan senaste defibrilleringstillslaget.

Patienten återkom till akutmottagningenunder natten på grund av ytterligare tillslag av defibrillatorn och las då in på avdelning för observation och vidare vård.

Inspektionen för vård och omsorg,  IVO påpekar att även om läkarens beslut var i linje med hur de ska agera vid brist på vårdplatser, så har landstinget ansvar för att bedriva en säker vård.

Ytterligare ett antal patienter skickades hem på grund av platsbristen, i stället för att läggas in för vård och behandling.

Enligt utredningen var det brist på vårdplatser på alla sjukhus i hela Sörmland och kringliggande län vid den här tidpunkten.

Nu i oktober följer IVO upp hur årets vårdsommar avlöpt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.