Foto: SVT

Växer så det knakar i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Kräftorna trivs i varma sjöar. Värmeböljan i juli bäddar för att fisket kan dra i gång tidigt i år.

Kräftorna byter skal under sommaren. Om det då är för kallt hinner de inte byta skal lika ofta, vilket gör att tillväxten hämmas. Men nu har temperaturen i insjöarna stigit varje dag. Samtidigt frodas kräftornas föda, insekter och larver, i värmen och det gör att djuren kan äta upp sig.

– Den optimala temperaturen i vattnet för att kräftorna ska växa till är mellan 17 och 20 grader. Dessutom är det lättare att fånga kräftor när det blir varmt eftersom de blir mer rörliga och går in i burarna, säger Niklas Egriell, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till TT.

Inte tidigare i Vättern

I Sverige finns två kräftarteri våra sjöar: signalkräftan och flodkräftan, varav bestånden av den senare har minskat kraftigt under 1900-talet.Kräftfiskepremiären ligger traditionellt i början av augusti, men varje fiskerättsägare bestämmer när fisket kan dra i gång, enligt Niklas Egriell. I Vättern är kräftfiske på allmänt vatten tillåtet utan krav på tillstånd endast under helger från och med den 8 augusti. Då får man fiska kräfter till och med den 14 september, meddelar Vätternvårdförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.