Krögare i Norrköping rasar – uteserveringar måste rivas Foto: TT

Krögare i Norrköping rasar – uteserveringar måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Det råder upprorsstämning bland krog- och kaféägare i Norrköping. Nu måste nästan alla riva sina uteserveringar sedan kommunen beslutat om nya hårdare riktlinjer för hur de får se ut.

– Det är helt idiotiskt. Det är ett förslag från någon som inte vet någonting om hur det är att driva ett företag, säger krögaren Maurice Gharib.

Före 1 maj måste i stort sett alla stadens krogar och kaféer ta bort både trägolv, träräcken och reklamskyltar. Bord och stolar ska i fortsättningen stå direkt på gatan.

– Vi inför riktlinjerna för att vi ska få en enhetlighet i staden och få ett ordnat intryck i stadsbilden, säger Leif Lindberg, chef för tekniska kontoret på kommunen.

”Stadens golv” ska användas

Det är alltså inte av skäl som framkomlighet och handikappsanpassning man tagit beslutet om att trädäcken ska rivas.

– Det är av estetiska skäl. I den täta stenstad som vi har i Norrköping så är trä inte ett naturligt inslag. Det är stadens golv som ska vara uteserveringens golv, säger Leif Lindberg.

Räcken och avspärrningar ska vara av metall eller grova rep. Ska man ha sidor på avspärrningarna så ska dom vara vara genomskinliga, till exempel av plexiglas.

”Inte företagsvänligt för fem öre”

De nya reglerna har nu fått nästan samtliga av stadens krögare att gå i taket lagom till att årets utesäsong börjar dra igång.

– Vi har lagt ner ungefär 200.000 kronor på vår uteservering. Och nu måste vi bygga om allt. Det här är inte företagsvänligt för fem öre att kräva att vi tar bort uteserveringen, säger Maurice Gharib.

Men kommunens tjänsteman menar att krögarna haft gott om tid för att göra de anpassningar som nu krävs.

– De nya riktlinjerna fanns redan förra året och varit väl kända. Men i år gäller de, rakt upp och ner, konstaterar Leif Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.