Flera orsaker bakom driftstörningarna i höstas. Foto: Arkivbild/SVT

Läkare missade propp i lungan

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid Universitetssjukhuset i Linköping får kritik av Inspektionen för vård och omsorg sedan han missat att en patient hade en propp i lungan.

Det var sommaren 2012 som en kvinna sökte vård vid akutmottagningen på grund av konstant bröstsmärta. Läkaren gjorde bedömningen att det sannolikt rörde sig om muskelvärk och skickade hem kvinnan med smärtstillande.

Men senare samma dygn tvingades kvinnan på nytt söka vård efter tilltagande smärtor och andningssvårigheter. Vid en röntgenundersökning upptäcktes proppen i lungan och kvinnan fick läggas in för vård.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) menar att läkaren vid det första besöket inte undersökte kvinnans sjukdomshistoria tillräckligt eller tog de prover som hade behövts.

Den fördröjda diagnosen utsatte patienten för risk för vårdskada, slår IVO fast och finner därför anledning att kritisera läkaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.