Lämnar LHC för spel i NHL

Uppdaterad
Publicerad

LHC-spelarna ”öppnade isen” i måndags – men utan backen Jesper Petterson. Han är på väg till nya laget i USA efter fyra år i Linköping och juniorlandslaget. Hockeykarriären har gått starkt, men också kantats av ett slagsmål.

Vi träffar honom en av de sista gångerna som han besöker ishallen i Linköping, där han varit i stort sett dagligen de senaste fyra åren. För bara några veckor sedan trodde han att skulle gå på vanlig semester, istället fick han nu avbryta kontraktet med LHC i förtid.

Om bara ett par dagar flyttar den forne LHC-backen och juniorvm-spelaren Jesper Pettersson till NHL-klubben Philadelphia Flyers i USA.

Varje sommar värvar, eller som det kallas draftar, lagen i den nordamerikanska ligan över tvåhundra unga duktiga spelare. Både LHC:s Jakub Vrána från Tjeckien och junioren Gustav Forsling draftades, precis som Jesper Pettersson.

”Det känns otroligt kul”

Han satt själv och följde den tv-sända amerikanska uttagningen hemma i soffan, och hade nästan förlorat hoppet när hans namn räknades upp. Sen dess har det gått fort och han lämnar LHC för spel i USA direkt.

– Det känns otroligt kul, först blev man draftad och sen fick man åka över på träningscamp i Philadelphia och efter det gick det fort med kontrakt och allt, säger Jesper Pettersson.

I Flemingsbergs IF började allt

Jesper är uppvuxen i Stockholmsförorten Huddinge och började hockeykarriären i Flemingsbergs IF. Han var bara sexton år när han antogs till hockeygymnasiet och kom med i Linköpings juniorlag för att senare ta plats i A-laget.

Han är känd för att vara en orädd och fysisk spelare, men lång är han inte, särskilt inte för att vara back.

– Tuffheten hade jag redan när jag var liten. När man inte är så stor så måste man kämpa extra hårt, säger han.

Orädd och fysisk

Men tuffheten straffade sig i semifinalen i Junior-VM i vintras när Sverige spelade mot Ryssland. Efter slutsignalen lämnade Jesper utvisningsbåset för att ingripa i det slagsmål som uppstått mellan ryska och svenska spelare. Som straff stängdes han av från finalen, som Sverige förlorade.

– Jag kommer alltid att stå upp för mina lagkamrater. Sen att det blev som det blev är en annan sak, säger Jesper Pettersson.

Nu lämnar en stark lagspelare LHC för nya äventyr på andra sidan Atlanten. Han är tacksam för åren som gått.

– Jag tackar LHC för de här fyra åren och för den fina organisationen. Det har de gjort jättebra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.