Landstinget satsar på trädgårdsterapi

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland har landstinget drivit trädgårdsrehabilitering i egen regi i fem år. Nu tänker man bygga ännu en rehabiliteringsträdgård i Eskilstuna.

– Nu har vi ju bedrivit verksamheten på Nynäs rehabiliteringsträdgård ett tag och känner att det är dags att ta steget vidare, baserat på de goda resultaten, säger Helena Söderquist, förvaltningschef i landstinget Sörmland.

Behandlas efter att ha blivit sjuka av stress

Till Nynäs rehabiliteringsmottagning, öster om Nyköping remitteras patienter som har blivit sjuka på grund av stress. Där tar man emot högst 8 patienter per dag, cirka 25 personer per år. En utvärdering visade att 60-65 procent av dem som har fått behandling där kommer tillbaka till arbete.

Därför planerar landstinget nu att bygga upp en rehabiliteringsträdgård i Eskilstuna, vid Lagersbergs säteri. Tanken är att kommunen ska bygga upp trädgården och att landstinget sedan ska hyra den. Även kommunen kommer att använda sig av trädgården i olika verksamheter.

Visat på goda resultat

– Vi gör det här på grund av att de goda behandlingsresultaten har visat att det här är ett bra alternativ. Vi i Sörmland är ju lite modiga i en hel del frågor och vi vill fortsätta att kliva på den stigen, säger Ann-Sofie Jacobsson (MP) som är vice ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland.

Nynäs rehabiliteringsmottagning startades efter ett politiskt initiativ 2009. De som jobbar där är anställda av landstinget.

– Det här känns som en bekräftelse på att det vi gör är rätt. Det känns jättebra att politikerna tror på det här, säger Christina Sjölander, arbetsterapeut vid trädgårdsterapin på Nynäs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.