Landstingsalliansen vill fortsätta hålla ihop

Uppdaterad
Publicerad

De fyra partierna i Alliansen ser ut att förlora makten i Landstinget i Östergötland. Men samarbetet ska fortsätta.

Nu har man gjort ett gemensamt uttalande där man lovar att hålla ihop sitt block.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete alla Allianspartier emellan och är en väldigt välfungerande och sammansvetsad Allians. Detta är ett samarbete samtliga Allianspartier har för avsikt att fortsätta med, säger landstingsrådet Marie Morell (M) i ett uttalande.

Inget samarbete med SD eller V

Alliansen är tydliga med att det inte kommer att bli något samarbete med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

– Sverigedemokraterna har nått ett oroande högt resultat och det parlamentariska läget i landstinget är enligt det preliminära valresultatet mycket instabilt med de traditionella blockindelningarna, säger Anita Jernberger, gruppledare för Folkpartiet.

Bollen hos S

–  I övrigt ligger bollen hos Socialdemokraterna och Mats Johansson till att ta intiativ till att lösa och finna en stabil grund att leda landstinget ifrån, säger Göran Gunnarsson, gruppledare för Centerpartiet.

– Det vore ytterst oansvarigt att inte ha majoritet i nämnder och styrelser, vilket valresultatet nu indikerar om det blir ett renodlat rödgrönt styre. Det skulle kunna bli både kostsamt och väldigt osäkra beslutsgångar, menar Per Larsson, gruppledare för Kristdemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.