Foto: Arkivbild/SVT

Legionella stänger simhall

Uppdaterad
Publicerad

Legionellabakterier har konstaterats i sim- och sporthallen i Motala. Anläggningens duschutrymmen är nu stängda tills vidare.

Det var efter en rutininspektion av sim- och sporthallen i våras som kommunen beslutade att legionellaprov skulle tas i vattenledningssystemet.

Prover togs på flera platser i anläggningen och analysbeskedet som kom under gårdagen påvisar höga halter av legionellabakterier.

Motala kommun vidtar nu akuta åtgärder och har beslutat om stängning av duschutrymmena.

– Det medför tyvärr att vi måste stänga simhallen, vilket innebär att simskolor och allmänhetens bad måste ta ett uppehåll, säger anläggningschef Thomas Martinsson.

Ingen sjuk

Beslutet gäller tills vidare. Utredningen fortlöper och nya vattenprover kommer att tas inom kort.

– Vi gör en översyn av ledningssystemet. Nattetid gör vi hetvattenspolningar av systemet. I de här temperaturerna, över 75 grader, överlever inte legionellabakterier, säger Thomas Martinsson.

Han har inga uppgifter om att någon person skulle ha blivit sjuk efter att ha vistats på anläggningen.

– Det är ingen som har hört av sig och ingen av personalen som har känt av något, säger Thomas Martinsson.

Gamla rör

Vad kan det bero på att legionellabakterierna finns där?

– Det kan bero på gamla rör. Vid rätt temperatur kan de här bakterierna frodas däri, säger Thomas Martinsson.

Resultatet av de nya vattenproverna förväntas komma under vecka 36 och kommunen kommer då att informera om detta på sin webbplats.

Det är inte första gången som Motala Sim- och Sportfall drabbas av legionellabakterier. Senast inträffade det år 2005.

Legionella

Legionella är namnet på en familj av bakterier som förekommer naturligt i mark och vatten. Under vissa förutsättningar kan de växa till i våra vattensystem och bli en hälsorisk. Bakterierna lever i temperaturintervallet 0-50°C.

Bakterien ska generellt ses som ganska ofarlig. De flesta av oss får i sig legionellabakterier utan att bli sjuka. Cirka 100 till 150 fall av legionellainfektion rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands.

För att bli sjuk måste man i regel andas in bakterier och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret.

Legionella kan orsaka två olika sjukdomar; legionärssjuka och pontiacfeber. Legionärssjukan är en allvarlig lunginflammation med symptom som hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor. Pontiacfeber är en influensaliknande sjukdom med feber och muskelvärk som går över efter cirka fem dygn.

Källa: Motala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.