Lego lockade många

Uppdaterad
Publicerad

Tre miljoner legobitar samsades under samma tak på Arbetets museum i helgen.

Medeltidsbyar, Sagan om ringen, Star Wars, Star Trek, maskiner som väver mattor och viker pappersplan. Allt det kunde man se om man besökte Arbetets museum i Norrköping i helgen.

Och allt var byggt i tusentals legobitar.

– En medeltidsby är väl byggd av sisådär en hundratusen bitar, lågt räknat. Men så är vi ju också fler som bidraget med varsin del, säger Petter Åkesson.

Petter ”Skafte” Åkesson från Gotland är med i styrelsen för legoklubben Swebrick. Han är en av drygt 250 officiella samlare, varav några ställer ut på Arbetets museum under helgen.

Tillsammans har de skapat konstverk av legobitar som de samlat ihop under årtionden.

– Man har ju olika intressen. Några gillar mekaniskt lego och andra mer traditionella legoblock. Men det tar ju sin tid att göra. Min del i medeltidsbyn här byggde jag på tre veckor och det var stressigt, säger han.

En kostsam historia

Det ryms uppemot 3,5 miljoner legobitar på de två våningsplanen av Arbetets museum. En skatt för en flink och storfamnad tjuv. Bitarna är nämligen värda ungefär en krona styck.

– Sedan finns det ju bitar som är värda mycket mer förstås, säger Håkansson.

Petter Åkesson har samlat på Star Wars-figurer och har just i detta nu en helt komplett samling på 561 unika gubbar.

– Det här är nog sista gången jag har en komplett samling eftersom företaget Lego hittar på så många nya gubbar hela tiden, säger han.

Hur mycket är samlingen värd?

– 56 000 ungefär, men eftersom den är komplett med en del unika objekt är den värd mycket mer, säger Petter Åkesson.

Om du får ett bud här och nu, vad släpper du den för?

– 120 000 kronor. Då skulle jag nog sälja, skrattar han.

Välbesökt tillställning

Under lördagen besöktes utställningen av minst 1 800 personer. Mest barn kan man tänka sig men det fanns en hel del vuxna som också lockades av de färgglada plastbitarna.

– Lego är ju en produkt för barn först och främst men företaget Lego har insett att vi är ganska många som bygger och är vuxna vi står för 7-9% av all deras försäljning, säger Petter Åkesson.

I källaren fick barnen själva bygga lego och eftersom utställningen var på Arbetets museum så var temat just drömyrken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.