Letar nätspioner på egna servrar

Uppdaterad
Publicerad

Ett Linköpingsföretag har hamnat mitt i en internationell härva av IT-spionage. Deras molntjänster har utnyttjats av nätspioner. Nu får de hjälp att spåra stulen information för att stoppa olagliga konton.

Data som stulits från tusentals politiker, förtagsledare, militärer och andra personer världen över, har lagrats i Linköpingsföretagets molntjänst. Nu letar företaget efter ”spionkonton” på sina egna servrar för att kunna blockera dem med olaglig information. Enbart förra veckan stoppade man tiotusentals konton.

Det var den 10 december som den amerikanska affärstidningen Forbes avslöjade att tusentals politiker, affärsmän och militärer hade drabbats av en avancerad virusattack. Deras datorer och mobiltelefoner hade infiltrerats av en avancerad och svårupptäck trojan som länsat deras hårddiskar på viktig information.

Bl a har en hög rysk bankchef fått in viruset i sin dator som sedan kommit åt hans information. 

Den stulna informationen från olika samhällstoppar runt om i världen har sedan förts över och lagrats på Linköpingsföretaget CloudMe:s molntjänst. En tjänst som idag har över en miljon användare.

– Det är obehagligt. Vi vill inte ha den här typen av information på våra servrar, säger Daniel Arthursson vd på CloudMe.

Efter avslöjandet försöker nu säkerhetsföretag och nationella säkerhetstjänster från många länder att ta reda på vilka som ligger bakom. Omfattningen av nätspioneriet och tillvägagångssättet tyder på att det är en organisation, eller stat med mycket muskler, säger Daniel Arthursson.

Han tror också att spionverksamheten kommer att fortsätta.

– Det här viruset, eller trojanen är det mest avancerade program som tagits fram och jag kan inte tänka mig att man nu bara lägger ner verksamheten. Den flyttar bara till någon annan molntjänst och fortsätter, nu när de blivit påkomna, säger Daniel Arthursson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.