Foto: SVT

Linköping rekordsatsar på löner inom socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun gör en kraftig lönesatsning på sitt socialkontor. 6,5 miljoner kronor satsas på höjda löner till socialsekreterare, LSS-handläggare och biståndsbedömare.

Linköpings kommun satsar 6,5 miljoner kronor extra för att höja socialsekreterarnas löner. Personalomsättningen är hög och det är idag mycket svårt att få erfarna socialsekreterare att stanna.

– De som vi verkligen måste se till att behålla är de som jobbat i socialtjänsten i 2-4 år och som kanske funderar på att söka sig vidare, säger Daniel Andersson(FP) kommunalråd i Linköping. Det är specifikt mot dem som pengarna i första hand ska gå.

Höjda löner, men inte för alla

Det är inte alla som kommer att få ta del av dom 6,5 miljoner kronor som Linköpings kommun nu satsar. Det handlar snarare om att locka nyckelpersoner att stanna kvar.En grupp kommunen särskilt vill satsa på är de socialsekreterare som arbetar med barnutredningar.

De som har två års erfarenhet av det kommer att få ett extra lönepåslag med 1 000 kronor i månaden. De med fyra års erfarenhet av barnutredningar kommer att få 2 000 kronor mer i månaden tämligen omgående.

– Det här är en grupp där det varit hög personalomsättning och där det är personer med kort arbetserfarenhet som tvingas handleda nyutexaminerade, säger Daniel Andersson (FP). Vi tror att vi behöver göra en ordentlig satsning här för att få fler att stanna kvar längre och säkra kvalitén i handläggningen.

Alarmerande situation

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, betecknade nyligen situationen på landets socialförvaltningar som alarmerande. Utredningar läggs på hög och utsatta barn blir lidande. En annan undersökning visar att sju av tio socialarbetare överväger att hoppa av yrket. Hög arbetsbelastning i kombination med dålig löneutveckling är orsakerna.

-  Vi ser att det är problem i socialtjänsterna över hela landet, att det är svårt att behålla personal och det är svårt att rekrytera personal, säger Daniel Andersson.

Viktigt att personalen trivs

– Det är otroligt viktigt ur ett kvalitetsperpektiv för att utveckla verksamheten att vi har personal som vill och trivs och mår bra på sin arbetsplats, säger kommunalrådet Eva Lindh(S), för det ökar kvalitén i verksamheten.

I budgeten lade tidigare majoriteten in 15 miljoner kronor för att öka bemanningen på sociala förvaltningen. Nu hoppas man få stopp på den höga personalomsättningen när det kombineras med extra lönepåslag på upp till 2 000 kronor i månaden för vissa.

Ser du någon risk med att andra blir missnöjda och slutar istället?

-Det här är tillräckligt mycket pengar för att väldigt många ska kunna få en bra löneutveckling, svarar Daniel Andersson (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.