Logopedstudenter driver egen mottagning

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på utbildade logopeder – trots ett stort behov. Men i Linköping har nu Universitetssjukhuset och Hälsouniversitetet startat landets första studentdrivna logopedmottagning – något som ska underlätta för både patienter, studenter och personal.

Framtiden ser ljus ut för logopedstudenten Emma Hägerström. Hon är en av de 31 studenter som ska praktisera på den nystartade logopedmottagningen på US, som drivs just av studenterna själva.

– Jag vill träffa massor med barn och kunna följa dem genom sin behandling och ha möjlighet att se hur de utvecklas. Och lära mig mer om logopedi på det sättet, säger hon.

Regelbunden praktik

Logopedutbildningen har nyligen gjorts om så att studenterna istället för en koncentrerad treveckorsperiod nu praktiserar regelbundet under ett år, med handledning av Universitetssjukhusets egna logopeder.

– Vi har ju framförallt tänkt att studenterna ska få lite mer vardagspraktik, att det blir mer verklighetsanpassat. Man får se olika typer av patienter. Dessutom så arbetar de med våra patienter så det blir ju en win-win-situation.Vi får så att säga hjälp med våra patienter samtidigt som de får lära sig hur det är att arbeta som logoped i verkligheten, säger Birgitta Rosén, cheflogoped Universitetssjukhuset i Linköping.

”Ett väldigt bristyrke”

Emma Hägerström har tur med tajmingen. Tidigare har logopedstudenterna tvingats flytta till andra städer för att kunna göra praktik, eftersom yrkeskåren är så liten.

– Logopedyrket är ju fortfarande ett väldigt bristyrke. Det finns otroligt stora behov i samhället som inte är tillgodosedda, men det finns inte alltid tjänster för att många vet fortfarande inte riktigt vad en logoped arbetar med. Men arbetsutsikterna är goda för logopeder skulle jag nog vilja säga, säger Birgitta Rosén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.