Löneklyftorna har ökat dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som behöver stöd och hjälp i Skäggetorp i Linköping ökar.

På medborgarkontoret i stadsdelen har man aldrig haft så många besökare som nu. Det rör sig om tusentals fler, jämfört med förra året. De som kommer dit behöver oftast hjälp med kontakten med olika myndigheter, som till exempel Arbetsförmedlingen. De allra flesta har också ekonomiska problem.

Enligt en undersökning som P4 Östergötland gjort, har inkomstskillnaderna ökat dramatiskt mellan olika stadsdelar i Linköping.

Medan löneinkomsterna hos personer bosatta i Ekängen har fördubblats på 20 år, så har inkomsterna hos personer bosatta i Skäggetorp bara minskat från år till år.

Statistik som Linköpings kommun tagit fram visar att medan personer i åldern 20 till 64 år i Skäggetorp hade en medianinkomst på 9.000 kronor i månaden 2010, hade personer bosatta i Ekängen över 30.000 kronor i månaden, samma år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.