Lurade småföretagare – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som lurade till sig över 1,1 miljoner kronor från företagare med hjälp av bluffakturor dömdes i dag vid Linköpings tingsrätt till ett års fängelse.

Bedrägerierna skedde via 26-åringens bolag med säte i Linköping. Telefonförsäljare, som i sin tur arbetade från Thailand, ringde runt till i huvudsak småföretagare och sålde en falsk spärrtjänst mot försäljnings- och reklamsamtal samt en prenumeration på en varningslista över företag som skrev ut bluffakturor.

26-åringen döms till fängelse i ett år för grovt bedrägeri. Han ska även betala skadestånd på cirka 800.000 kronor till närmare 300 målsäganden.

Har erkänt

Mannen har erkänt gärningarna, men hävdat att han inledningsvis hade som avsikt att leverera tjänsterna samt att han agerade under påtryckningar från en kriminell gruppering.

”Tingsrättens slutsats blir det att det är möjligt att NN agerade under någon sorts tvång men som uppenbarligen inte var starkare än att han trots valmöjlighet fortsatte bedrägerierna och också tog del av utbyte”, står det att läsa i domen.

Var efterlyst

Brotten begicks under år 2011 och 26-åringen var under en tid internationellt efterlyst, innan han återvände till Sverige i våras.

En jämngammal man från Kronobergs län döms till villkorlig dom för medhjälp till grovt bedrägeri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.