Foto: svt

Mamman misstänks ha mördat sin dotter

Uppdaterad
Publicerad

En mamma misstänks ha mördat sitt treåriga barn i ett bostadshus norr om Motala. Mamman är själv skadad och vårdas på sjukhus.

Det var i går kväll som anhöriga hittade den lilla flickan död i den 32-åriga kvinnans bostad. Kvinnan är själv skadad och vårdas på sjukhus. Polisen vill inte säga mer än att det är en nära släkting som befann sig i bostaden, men enligt uppgifter till SVT handlar det om flickans mamma.

– Kvinnan anhölls redan i går kväll och med hänsyn till de omständigheter som framkommit under dagen, både iakttagelser på platsen och vittnesförhör, så är det skäl nog att på sannolika skäl misstänka henne för mord, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

Flicka mördad utanför Motala

Inte förhörd ännu

Mamman vårdas fortfarande på sjukhus och har inte kunna förhöras än. Lena Orrenius utsågs på måndagen till kvinnans offentliga försvarare. Hon vill i nuläget inte ge några kommentarer om fallet utan avvaktar tills hon har fått träffa sin klient.

– Vi måste få veta vad som har lett fram till det här. Alla som jobbar med det här är berörda. Man mår dåligt, säger Erik Thulin till SVT.

Åklagaren måste senast klockan 12 på onsdagen begära kvinnan häktad.

Ovanligt att mörda sitt barn

Att barn under 15 år mördas är extremt ovanligt i Sverige.

– Det rör sig om max en handfull fall per år, säger Sven Granath, utredare vid Brottsförebyggande rådet till TT.

Allra störst är risken för barnet det första året. Efter det är förövaren vanligtvis en förälder som hamnat i något form av kris och depression.

– De ser ofta sin handling som någon form av barmhärtighet, att barnet inte ska behöva fortsätta att leva i den här hemska världen. Det handlar alltså inte om en förälder som bara tappat humöret, säger Granath.

Ungefär varannan förälder försöker att ta sitt eget liv sedan de dödat barnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka mördad utanför Motala

Mer i ämnet