Ministern: ”Alla arbetssökande ska inte ha en tidig insats”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen begränsar nu möjligheterna att få en insats av Arbetsförmedlingen under det första året som arbetslös. Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) säger till SVT Östnytt att det här är en medveten prioritering.

– Arbetsförmedlingens resurser ska främst gå till dem som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet eller de som har svårt att komma tillbaka. Man kan få en insats ganska snabbt om det behovet finns.

Samtidigt krymper ni den möjligheten i år. Varför gör ni det?

– Alla som är arbetssökande ska inte ha en tidig insats. De alla flesta är arbetslösa under en väldigt kort tid. Och man kan också själv söka sig vidare via det reguljära utbildningssystemet. Det reguljära utbildningssystemet i Sverige är stort och det finns goda möjligheter för människor som har fått lämna sitt jobb att plugga på högskola, universitet, en yrkeshögskola eller ett yrkesvux, säger Elisabeth Svantesson till SVT Östnytt.

De nya reglerna

  • Regeringen har bestämt att Arbetsförmedlingens insatser främst ska gå till dem som är långtidsarbetslösa, det vill säga när det har gått minst 300 a-kassedagar. Det betyder att arbetsmarknadsutbildningar, praktik och stöd för att starta eget främst är till för dem.
  • Det finns i dag en möjlighet för arbetsförmedlarna att bevilja en insats även för den som inte är långtidsarbetslös. Men då krävs det att det finns någon form av arbetshinder, till exempel att man har ett funktionshinder, att man är ung och saknar gymnasieutbildning eller att man nyligen har kommit till Sverige.

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet