Foto: TT

Många obehöriga till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje niondeklassare i Vingåker blev obehöriga till gymnasiet i år på grund av för dåliga betyg. Det visar Skolverkets nya statistik med lokala siffror.

Det är stora skillnader mellan studieresultaten i Sveriges grundskolor, och det ser likadant ut i Östnytts område. I den sörmländska kommunen Vingåker gick 37,2 procent av niorna ut skolan utan behörighet till gymnasiet. Medan flera kommuner, som Gnesta och Vadstena bara hade en handfull elever som inte klarade målen för att kunna börja gymnasieskolan.

Enligt Skolverket tyder siffrorna på att elever som redan tidigare har presterat väl fortsätter att göra det, medan de elever som presterar sämre har svårare att lyckas höja sina resultat.

– Grundskolan måste bli bättre på att sätta in stöd tidigt för elever som riskerar att halka efter, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

I hela Sverige lämnade 13,1 procent av eleverna i årskurs nio grundskolan utan att få börja den ordinarie gymnasieskolan. Gotland ligger runt rikssnittet med 13,3 procent, medan Sörmland och Östergötland hamnar på sämre resultat med 17,4 respektive 15 procent.

Det finns några kommuner som placerar sig i bottenskiktet i vårt område när det gäller gymnasiebehörigheten. Sämst i klassen är Vingåker med 37,2 procent följd av Katrineholm med 23,2 procent. I Valdemarsvik blev 22,9 procent av eleverna obehöriga till gymnasieskolan.

Här hittar du Skolverkets statistik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.