Många väntar på könsbyte

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vill byta juridiskt kön och genomgå könskorrigering ökar kraftigt i hela landet. På den transsexuella mottagningen i Linköping har man just nu ett hundratal patienter som genomgår utredningar för att få korrigera sitt kön.

– Det finns en större öppenhet i samhället om att prata om de här frågorna och tröskeln för att söka sig till att utreda om man är transsexuell eller inte är lägre än vad det varit tidigare, säger Johan Thorfinn, överläkare och docent i plastikkirurgi på Linköpings universitetssjukhus.

Sjukhuset är ett av tre i landet som utför operationerna. På fem år har intresset för könskorrigeringar tredubblats och den transexuella mottagningen har just nu 104 patienter som genomgår utredningar för att få göra en könskorrigering. Patienterna är också yngre.

– Förut opererade vi främst 40-50-åringar, men nu är de flesta mellan 20 och 30 år, säger Johan Thorfinn.

Kom ut som transsexuell

Maria Hansson Nielsen kom ut som transsexuell 2007 och genomgick en könskorrigerande operation för fyra år sedan. Hon känner väl till utvecklingen och välkomnar den.

– Ju fortare man vågar tala om det och vågar söka hjälp, desto bättre liv får man, säger hon.

Ny lag ledde till ökning

En av anledningarna till ökningen tros också vara den nya lagen som kom 2013 som ger alla rätt att juridiskt byta kön utan att samtidigt behöva sterilisera sig.

– Det gör ju att  möjligheten för de här patienterna att i framtiden bli föräldrar är större och det kan gör att man söker sig tidigare till den kirurgiska behandlingen, eftersom man inte vill vänta på att skaffa barn först innan man påbörjar sin könskorrigerande kirurgi, säger Johan Thorfinn.

”Som att ha vunnit drömvinsten”

Maria Hansson Nielsen tror också att mediedebatten som föranledde lagändring spelade en viktig roll för att uppmärksamma transsexualitet. Själv var hon 54 år när hon tog steget att komma ut som transsexuell och hon minns sin operation med glädje.

– När jag vaknade upp efter operationen var det som att ha vunnit drömvinsten. Jag var jublande glad. Det är någonting jag aldrig kommer att ångra. Det enda jag ångrar var att jag inte gjorde det tidigare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.