Maskerat HIV-virus lurar kroppen

Uppdaterad
Publicerad

HIV-viruset undviker kroppens immunförsvar genom att omge sig med proteiner som normalt skyddar mot infektioner, visar ny forskning från Linköpings universitet.

I en artikel i tidskriften The Journal of Immunology förklarar nu Marie Larsson, professor i molekylär virologi och doktoranden Rada Ellegård hur fenomenet går till.

HIV-viruset utnyttjar de så kallade komplementproteinerna för att ta sig in i kroppens vävnader utan att angripas. Dessa proteiner finns i alla kroppsvätskor.

Att infektionen är mycket effektivare om viruset är omgivet av kroppsvätskor som normalt förekommer vid blod- eller sexuell smitta är sedan tidigare känt.

– Förmågan att använda våra komplementproteiner på det här viset är förmodligen extremt viktigt för att HIV ska lyckas smitta. Vi arbetar nu vidare med att undersöka dessa mekanismer i mänsklig genital slemhinna, den vävnad där viruset infekterar vid sexuell överföring, säger Marie Larsson.

Läs mer på Linköpings universitets webb.

Komplementproteiner

  • Lösliga molekyler som fäster till främmande och kroppsegna partiklar i olika mönster.
  • Mönstren hjälper immunförsvaret att skilja ut och angripa farliga virus och bakterier.

Källa: Linköpings universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.