Medicin kan stoppa vinterkräksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare testar just nu en medicin som ska stoppa illamåendet hos barn vid vinterkräksjuka.

Men först krävs det att tillräckligt många barn blir magsjuka i vinter.

Dagens Medicin skriver om studien som pågår vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Bakom studien står en forskare från Linköpings Universitet.

Barnen ges antingen en dos av läkemedlet odansetron, som används i Sverige mot illamående och kräkningar vid till exempel cellgiftsbehandling, eller en dos placebo. De följs sedan upp under ett dygn.

– Man har ingen aning om vilka mikroorganismer medicinen fungerar på. Nu ska vi för första gången ta reda på om den fungerar just vid vinterkräksjuka och maginfektion med rotavirus, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, till Dagens Medicin.

Forskarnas hypotes är att nervsystemet är inblandat vid illamående och kräkningar vid den här typen av tarmvirus.

Om medicinen skulle visa sig vara effektiv är förhoppningen att smittspridningen ska minskas, vilket i sin tur skulle innebära ekonomiska vinster.

Det behövs 215 magsjuka barn och ungdomar för att studien ska kunna bli färdig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.