Foto: Scanpix

Miljömålen för Östersjön långt ifrån klara

Publicerad

Länderna kring Östersjön misslyckas med att leva upp till de miljömål som de själva har satt upp. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF).

WWF har granskat ländernas åtgärder för att klara miljömålen i handlingsplanen för Östersjön – Baltic Sea Action Plan. Rapporten visar att alla länder får underkänt på mer eller mindre alla områden och Sverige kommer på först på en delad tredjeplats med Estland efter Finland och Tyskland. Men när det gäller åtgärder för bevarande av biologisk mångfald ligger Sverige i botten, enligt WWF.

Regeringarna runt Östersjön lanserade handlingsplanen för Östersjön, Baltic Sea Action Plan (BSAP), i Krakow i Polen 2007. Målet var att skapa en god ekologisk status i havet och, genom en serie åtgärder, få bukt med de stora miljöproblemen senast 2021.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.