Foto: TT

Miljoner till forskning om kortare slaktresor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska slaktdjur åker långa sträckor från gårdar till slakterier helt i onödan. Nu får Uno Wennergren, forskare vid Linköpings universitet, 4,1 miljoner för ett projekt som ska förbättra logistiken.

Pengarna kommer från Vinnova, som finansierar 15 forskningsprojekt som ska bidra till att Sverige når miljömålen.

Uno Wennergrens projekt handlar om logistiklösningar inom slakterinäringen och går ut på att minska de onödiga transporterna.

– Vi har visat att med bättre logistik kan vi halvera transporttiderna, vilken betyder minskad stress för djuren, lägre kostnader och minskade koldioxidutsläpp. Att vi nu kan genomföra detta i praktiken innebär att vi även ökar konkurrenskraften för svensk djurhållning, säger Uno Wennergren i ett uttalande.

Forskargruppen, som ligger bakom det datorprogram som skogsindustrin använder för att minska transporterna, har tittat närmare på Scans transporter till slakteriet i Linköping.

Genom att låta datorprogrammet hitta de bästa rutterna i stället för att planera dessa manuellt kan åkandet alltså minska avsevärt, menar Uno Wennergren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.