Miljoner till Linköpingsforskare

Uppdaterad
Publicerad

Bätte luft i städerna och smartare transport till slakterier, det är bara två av de områden som får nya forskningspengar. Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, delar ut pengarna.

Linköpings universitet får totalt 20 miljoner kronor till olika projekt. Bland annat ska Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, forska om transporttider till slakterier. Till den forskningen frå han 4,1 miljoner kronor.

– Vi har visat att med bättre logistik kan vi halvera transporttiderna, vilket betyder minskad stress för djuren, lägre konstnader och minskade koldioxidutsläpp, säger Wennergren.

Ett annat projekt på universitetet som får 4,7 miljoner kronor ska jobba med flyglogistik. Valentin Polishchuk är ansvarig för projektet ”Optimal design of terminal airspace”, som alltså handlar om hur man bäst utnyttjar luftrummet runt flygplatser.

VTI får drygt 12 miljoner

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, får också del av pengarna från Vinnova, närmare bestämt 12,6 miljoner kronor.

Ett av projekten ska se hur man kan jobba tillsammans med exempelvis snöröjning av gator och vägar, och renhållning av gator under sommarhalvåret. Idag utförs arbetet ofta var för sig, utan någon speciell samordning.

Om man kan forsla bort snön på ett smartare vis kan också grus från sandning följa med. Det skulle då förbättra miljön på våren när sanden måste tas bort. Dessutom ska forskarna se på hur arbetet med saltning av vägar och gator påverkar miljön, och framförallt hur det kan göras på ett mer miljövänligt sätt.

Miljömål kan jobba mot varandra

Ett annat projekt på VTI ska få fram hjälpmedel för de som planerar exempelvis vägbyggen. Idag finns ett antal miljömål som ska uppnås vid ett bygge. Problemet är dels att det är väldigt många miljömål att ta hänsyn till, dels att metoderna för att nå målen ibland kan jobba mot varandra.

Målet med detta forskningsprojekt är att få fram arbetsmetoder och mallar som kan förenkla planeringen av exempelvis ett vägbygge, utan att miljön får styka på foten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.