Miljonerna tickar på när Skärblacka står stilla

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan har pappersbruket i Skärblacka stått stilla.

Totalt arbetar bortåt 1000 personer dygnet runt med att byta ut delar av brukets sodapanna, den sista delen av en satsning på att modernisera bruket som kostat 900 miljoner.

Fem veckors stopp

Bruket kommer att stå stilla under fem veckor, vilket är det längsta stoppet sedan 1997. Man har planerat noga inför genomförandet, eftersom produktionsstoppet innebär förlorade intäkter utöver själva renoveringskostnaden.

– Vi pratar om miljontals kronor för varje dygn som fabriken står still. Det har gått åt tusentals timmar för att minimera den tid vi får stå stilla här, säger projektchefen Kristian Lundberg.

Bytet genomförs i ett steg att minimera energiåtgången och miljöpåverkan från bruket och man har tagit in en mängd olika entreprenörer utifrån. Den egna personalen sitter nu i skolbänken för att vidareutbildas, bland annat för den nya utrustning som installeras.

600 anställda

Skärblacka Bruk är en del av BillerudKorsnäs och tillverkar blanda annat kraftpapper och säckpapper. Idag har man cirka 600 anställda, men det var inte många år sedan man varslade om personaluppsägningar. Något som drabbat andra företag inom pappersbranschen bara under det senaste året.

Hur mycket utbytet av sodapannan kommer påverka lukterna i samband med produktionen är dock ännu oklart.

– Ja det kommer ha en viss effekt, men exakt hur stor den blir det får framtiden utvisa, säger Kristian Lundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.