Arkivbild Foto: Per Wikström

Misstag bakom Junos grundstötning

Uppdaterad
Publicerad

Det var den mänskliga faktorn som  låg bakom att kanalbåten Juno gick på grund i Rossnäsgrundet utanför Motala i början av augusti. Det visar den internutredning av olyckan som nu är färdig.

– Båten gick på grund eftersom vi navigerade fel, svårare än så var det inte, säger Peter Henricson som vd på Rederiaktiebolaget Göta Kanal AB.

Det var på morgonen den 4 augusti i år som kanalbåten Juno gick på grund utanför Motala. Ingen person skadades, men ett trettiotal passagerare och elva besättningsmän fick lämna fartyget och ta bussen till Karlsborg, som var båtens slutdestination.

– Det här ska inte ske, men den här gången gjorde man ett misstag. Det var den mänskliga faktorn som låg bakom helt enkelt. Som tur var blev ingen skadad men det skapade obehag och försening, säger Peter Henricson.

För att förhindra att något liknande sker i framtiden har rederiet tagit fram ett särskilt åtgärdsprogram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.