Foto: TT

Mjölkbönder går egen väg

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll enades föreningen Sveriges mjölkbönder om en ny leverantörsförening där man ska sälja mjölken direkt till handeln.

– Det blev ja!, säger Stefan Gård som är ordförande i Sveriges mjölkbönder. Beslutet röstades igenom på föreningens årliga stämma.

En fjärdedel av landets mjölkbönder är medlemmar i Föreningen Sveriges mjölkbönder.

Ikväll tog föreningen det historiska beslutet att skapa en ny leverantörsförening där lantbrukaren säljer råvaran, alltså mjölken direkt till handeln.

”För att höja den dåliga lönsamheten”

– Vi vill stärka bondens position genom att bonden gör affär direkt med handeln – inte med mejerierna som mellanled. På så vis får handeln vara med och bestämma vem som ska förädla mjölken, säger mjölkproducenten Jakob Olai.

I Vikingstad har Jakob Olai sin gård där han har en besättning på 800 kor och levererar 7,5 miljoner kilo mjölk varje år.

”Pengar försvinner på vägen”

Vad skulle man tjäna på den här förändringen?

– I dag är det så att bonden får det som blir över, vi tappar hela tiden pengar när produktionen går igenom en massa mellanled, pengar försvinner på vägen. På det här sättet kommer det att ställas helt andra krav på processindustrin, om vi redan fått priset, säger Jakob Olai.

Hur många lantbrukare handlar det om?

– Alla är välkomna att gå med, i föreningen Sveriges mjölkbönder finns idag 1200 medlemmar och det är frivilligt att gå med, säger Jakob Olai.

Beslut i dag

Men har inte liknande försök tidigare gjorts?

– Det har tidigare gjorts mer mindre lokala projekt. Det här är mer för hela Sveriges mjölkproducenter, det riktat sig till alla bönder och det handlar inte om att ta fram en helt ny produkt.

Men ser du inte risk om handeln själva får förpacka varan att ursprunget försvinner och produkten blir anonym?

– Det har ju hela tiden varit ett hot att handeln själva packar sina egna varor och packar in vad de vill. Men det här är ju istället ett sätt för dem att lyfta att de köper mjölk från svenska producenter. Vi kommer att vara tydliga med att det ska märkas med svensk produkt, säger Jakob Olai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.