Foto: TT Nyhetsbyrån

Mordåtalade bröder hörs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsatte rättegången i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt i det uppmärksammade Hagebymålet, där två bröder dödades och flera personer skadades i ett stort bråk släkter emellan.

När de åtalade männen i dag fortsatte att höras var det inte lika många på åhörarläktaren som vid den första rättegångsdagen.

Den äldre brodern, 36 år gammal, står åtalad misstänkt för mord i två fall, försök till mord och grov misshandel. Han var först ut att ge sin bild av den där kvällen i april.

Skottdramat i Norrköping

”Traumatisk upplevelse”

Mannen har i tidigare förhör nekat till brott. Han medger att han var på platsen och att han skjutit, men uppger att det var för att skydda sig mot ett brottsligt angrepp.

– Det är en traumatisk upplevelse jag var med om, säger 36-åringen.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt ställer frågor om vapnet och om uppgifter som 36-åringen lämnat i tidigare förhör. 36-åringen har bland annat sagt att han skjutit varningsskott i luften, medan han nu säger han att han i fruktan för sitt eget liv måste ha skjutit mot person.

– Om jag nu skulle ha gjort det här, skulle då inte mina fingeravtryck funnits? frågar så 36-åringen åklagaren.

Olika uppgifter

Den åtalade 36-åringen säger vidare:

– Jag vet inte hur många skott jag skjutit, men det är inte troligt att jag skjutit i luften eftersom folk träffats. Jag sköt för att rädda mitt liv.

Åklagaren fortsätter att ställa frågor om vad mannen sagt i tidigare förhör, dels i det första förhöret som hölls på sjukhuset och dels i förhör som hållits senare.

– Jag avväpnade samtidigt som jag blev angripen med kniv av flera personer. Jag blev knivhuggen i ryggen, i panik så sköt jag, säger 36-åringen.

”De attackerade i flock”

36-åringen upprepar flera gånger att han fruktade för sitt liv och att han sköt i försvar.

När åklagaren frågar hur människor kom till den aktuella platsen säger den åtalade att flera människor kom.

– De attackerade i flock, brutalt och det gick snabbt.

Angående den batong som hittades i 36-åringens bil så medger han att det var hans batong, som han lagt där eftersom han kände sig hotad och ville kunna försvara sig vid ett eventuellt angrepp.

Gick hårt åt den åtalade

Åklagaren frågar om den åtalades bröder eller familj utövat något våld.

– Vad andra gjort kan jag inte säga. Det var ju kaos, tumult, svarar 36-åringen.

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, som företräder tolv målsägande, fortsätter att ställa frågor till den åtalade.

– Fick du blackout? Tappade du kontrollen? frågar hon.

– Vet inte om man ska säga tappa kontroll. Man befinner sig i en paniksituation och vet inte vad man gör, säger 36-åringen.

– Du har tidigare sagt att du fick blackout, fortsätter Massi Fritz, som går hårt åt den åtalade.

Upprörd stämning

Vidare ställer hon frågor om vad den åtalade menar med att han utsatts för ett brutalt mordförsök. Hon frågar om han syftar på de första knivhuggen som 36-åringen fått – ”en relativt ytlig skada på ryggen”, enligt Massi Fritz.

Hon fortsätter att ställa frågor och pekar på att mannens uppgifter skiljer sig mellan de olika förhören.

Emellanåt är stämningen lite upprörd och 36-åringen höjer rösten när han svarar. Men efter en paus inleder sedan 36-åringen med att be om ursäkt.

– Jag blev väldigt upprörd när Massi påstod att jag ljuger. Jag försöker svara så gott som jag kan, säger han.

Pressas till att svara

I fortsatta förhör ställs fler frågor om att 36-åringen ska ha gett olika uppgifter. I tidigare förhör ska mannen bland annat ha gett en detaljerad beskrivning av hur han gjort en mantelrörelse och kollat om vapnet var laddat. Den informationen ger han inte under dagens förhör.

36-åringen fortsätter att få frågor om händelseförloppet och pressas till att svara på mot vilket håll han skjutit och vem han skjutit. Men den åtalade fortsätter att hävda att han skjutit i panik och att han inte vet hur eller åt vilket håll.

Den åtalade 36-åringen för anteckningar under utfrågningen.

På flera frågor om tidigare uppgifter han lämnat i förhör, svarar mannen att han inte har någon aning eller någon kommentar.

Senare under dagen är det brodern, 33 år gammal, som står åtalad misstänkt för ett mord, som kommer att höras i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet