Motala rundradiostation blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

De första radiosändningarna för allmänheten i Sverige sändes från rundradiostationen i Motala. Nu blir anläggningen klassad som byggnadsminne, enligt ett beslut av länsstyrelsen.

Begreppet ”Stockholm-Motala” är känt för många. I dag drivs radiostationen som ett museum av Motala kommun. Anläggningen berättar om 1900-talets nya kommunikationsmedel radion.

Länsstyrelsen bedömer att byggnaden är så värdefull att den bör bevaras för framtiden.

Nationellt känt

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att även lokstallet i Kisa och byggnaden Bondorlunda östra Mellangård nu klassas som byggnadsminnen. Lokstallet har en storslagen arkitektur med tinnar och torn i medeltidsinspirerad stil, och är ett av få spår av järnvägens första tid på orten.

Bondorlunda östra Mellangård ligger utanför Vadstena och har blivit känd genom boken ”Så renoveras torp och gårdar”, som har använts som handbok av många byggnadsvårdsintresserade. Gården kan på ett pedagogiskt sätt berätta om brukandet genom tiderna.

Byggnaderna blir klassade som byggnadsminnen i januari 2015, om det inte överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.