Foto: TT

MP-topp i Eskilstuna mot skattehöjning

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga företrädare för Miljöpartiet vill skrota kravet på höjd bensinskatt – bland dom kommunalrådet Magnus Johansson i Eskilstuna.

– Man behöver absolut inte höja bensinskatten mer, säger han till Dagens Nyheter.

Valresultatet har satt igång en intern debatt i partiet där många nu vill ompröva partiets mångåriga linje att förespråka mer skatt på bensinen som kan ha bidragit till att partiet gjorde sämre i från sig i valet än vad många bedömare förutspådde.

Vi har diskuterat frågan i partistyrelsen, säger Karin Svensson Smith, partistyrelsens klimatansvariga, till DN.

Svensson bekräftar att bensinskatten diskuteras just för att ”det gick som det gick” i valet (partiet fick 6,8 procent).

Magnus Johansson, tungt MP-kommunalråd i Eskilstuna, anser att partiet nått vägs ände när det gäller skattehöjningar på koldioxid.

Absolut inte höja

Man behöver absolut inte höja bensinskatten, säger han till DN.

Johansson tycker att MP kan ”ta initiativet och säga att vi inte behöver höja bensinskatten mer i Sverige”.

Karin Svensson Smith anser att partiet måste anpassa sin trafik- och klimatpolitik till de skillnader som finns mellan stad och landsbygd.

Har duckat

Klimatpolitiken måste delas in i två olika handlingsplaner, eftersom förutsättningarna och problemen är så olika, säger hon till tidningen.

Svensson Smith anser att Miljöpartiet har ”duckat” för frågan att det är svårt att leva utan bil på landsbygden.

Där är frågeställningen snarare hur vi får något annat än bensin att använda i bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.