Myndigheterna saknar kontroll av falska adresser

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända flyktingar betalar ibland tusentals kronor i månaden för falska adresser för att på så sätt få en chans till hjälp med svenskundervisning och jobb. Men de myndigheter som berörs har ingen kontroll över verksamheten, som tros generera stora summor svarta pengar.

Sedan första april i år krävs eget boende för att nyanlända flyktingar ska få ekonomiskt bistånd och svenskundervisning. Sedan dess bedöms handeln med falska adresser ha ökat.

Ingen vet med säkerhet hur mycket. Inga siffror finns som visar omfattningen – trots att det kan dölja omfattande skattefusk.

– Nej, vi har ingen direkt klar uppfattning om i vilken omfattning det här förekommer. Däremot så ser vi i vår kontrollverksamhet att det förekommer, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Inga kontroller görs

Ansvariga myndigheter bollar frågan mellan sig. Skatteverket ansvarar för folkbokföringen, Försäkringskassan betalar ut etableringsstöden, men det är Arbetsförmedlingen som fattar besluten.

Utreder ni det här med falska adresser på något sätt?

– Nej, säger Håkan Lind, sektionschef Arbetsförmedlingen.

– I den form som man får etableringsersättning så är det faktiskt Arbetsförmedlingen som fattar beslutet och det är också de som då är skyldiga att göra kontrollerna. Så där litar vi på att Arbetsförmedlingen gör sitt jobb, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsområdeschef Försäkringskassan.

– Vi anser oss inte ha något utredande ansvar, utan når vi fram till våra kunder med post så lägger inte vi oss i om kunden hämtar posten på ett ställe och sover på ett annat, säger Håkan Lind.

Fastnar på förläggningar

I dag finns cirka 12.000 nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd som fastnat på olika flyktingförläggningar på grund av bostadsbrist och som därmed blir utan hjälp.

I dag finns drygt 400 flyktingar i Valdemarsviks kommun på olika förläggningar. Flera av dem med officiell adress någon annanstans.

– Man skäms för det här – att vi har myndigheter som ska ta hand om dem på rätt sätt, men som ändå inte gör sitt jobb. Fortsätter det här trycket som vi har så kommer det bli ännu fler som gör på det här sättet, säger Nhela Ali, kommunikatör Valdemarsviks kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.