Nu tar striden om Ojnareskogen ny fart

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon börjar återigen förhandlingar i Mark- och miljödomstolen om Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland. Frågan om kalkbrottet är minst sagt omdiskuterad – men för 13 år sedan då Nordkalk köpte marken var det inte många som höjde rösten.

Det var åren 2001 och 2002 som Nordkalk köpte marken där det planerade kalkbrottet ska ligga av fem olika säljare för sammanlagt två miljoner kronor. Det var personer som inte hade mycket nytta av marken själva.

– Ja, vi fick ju 12.000-15.000 kronor per hektar om jag minns rätt, säger Göran Allard som för tretton år sedan jobbade som stiftsjägmästare i Svenska kyrkan och ansvarade för Visby stifts markförsäljningar.

Kampen om kalket på Gotland

– Det var ganska bra betalt för mark som man inte kunde utnyttja till annat, säger han och berättar att marken då var skyddad mot exploatering.

Bertil Smitterberg i Fårösund och hans släkt sålde cirka 25 hektar till Nordkalk.

– Det här området var ju något som vi aldrig hade använt, inte ens till ved, säger han.

Sex tomter

Markområdet där kalkbrottet ska ligga bestod från början av sex olika tomter. En annan av dem som sålde var Jaak Prima, som sålde 50 hektar för 750.000 kronor.

– Det var LRF-Konsult som kontaktade mig och sade att de skulle ville köpa mark till Nordkalk och att de var intresserade av min skog. De kom med olika bud och tillslut så kom vi överens, och då var affären klar, berättar Jaak.

Värd 20 miljarder

Totalt cirka två miljoner kronor betalade Nordkalk för marken vid det planerade kalkbrottet. Men själva kalkfyndigheten uppskattas av bolaget självt ha ett värde på uppåt 20 miljarder kronor.

Det blir så småningom domstolarnas beslut som kommer att avgöra ifall Nordkalk gjort en bra affär eller inte.

”Vi tror fortfarande på att det här”

Men Tarmo Tuominen, som var vd i Nordkalk Storugns på Gotland när marken köptes, anser trots den utdragna och osäkra processen att det fortfarande var en bra investering.

– Vi tror fortfarande på att det här kommer att bli bra efter alla domstolsprocesser, säger Tarmo Tuominen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet