Foto: Oskar Jönsson

Nordkalk polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Omkring ett 70-tal aktivister hindrar skogsmaskinerna från att röja väg till det planerade täktområdet vid Bunge på norra Gotland.

– Vi ser allvarligt på det här. Vi kommer att polisanmäla intrånget och kräva skadestånd, säger Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef vid Nordkalk.

Enligt Fältbiologerna hotar kalkbrytningen värdefull natur med 265 rödlistade arter. De anser också att norra Gotlands vattentäkt, Bästeträsk, riskeras att förorenas och bli odrickbart.

Kampen om kalket på Gotland

– Jag är väldigt ledsen, djupt, djupt förtvivlad och ursinnig, säger demonstranten Viktoria Klint om planerna för kalkbrytningen.

Det handlar om en sista strid för aktivisterna.

– Vi vill ju egentligen inte ta till sådana här metoder, men vi har pressat på via alla olika möjliga håll genom hela den här rättsprocessen och nu har vi bestämt oss för att göra det här för att faktiskt på riktigt rädda specifika naturvärden, säger Alva Snis Sigtryggsson på organisationen Fältbiologerna.

Högsta domstolen (HD) har fått in åtta överklaganden över mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätts beslut att tillåta kalkbrytning vid Bunge. De har begärt att allt arbete ska stoppas tills ärendet är avgjort, men det har HD sagt nej till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet