Foto: SVT

Över 50 sägs upp från Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal fast anställda vid Nordkalk i Storugns på Gotland förlorar jobbat. Det står klart efter att de fackliga förhandlingarna nu är avslutade.

Personalen nåddes av det tunga beskedet vid lunchtid idag. Uppsägningarna ska genomföras i flera steg från januari till september nästa år. När de totalt 53,5 fasta tjänsterna har upphört finns bara 18,5 tjänster kvar på Nordkalk i Storugns.

– Det är naturligtvis ett oerhört tungt besked som personalen idag har fått motta. Vi beklagar att vi behöver ta till denna åtgärd och hoppas fortfarande att tillstånd för vår fortsatta täktverksamhet meddelas så att de långvariga effekterna inte blir så stora, säger Mikael Lindberg, platschef vid Nordkalk i Storugns.

Uppsägningarna beror på osäkerheten kring utfallet av tillståndsprocesserna kring det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland. Redan 2006 ansökte Nordkalk om tillstånd att öppna en ny täkt i Bunge, något som har lett till rättsliga konflikter eftersom täkten ligger i ett mycket känsligt naturområde. Slutgiltiga förhandlingar i målet hålls i Mark- och miljööverdomstolen, troligen under första kvartalet 2015.

I dagsläget påverkas inte övriga orter av neddragningarna. Arbetsförmedlingen och omställningsföretag ska nu hjälpa berörd personal i Storugns att gå vidare för att hitta nya arbeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.