Nordkalk storvarslar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I dag informerades facken och de anställda vid Nordkalk i Storugns om varsel. Cirka 54 av Nordkalks totalt 72 anställda på Gotland riskerar att bli av med jobben.

Alla personalgrupper kommer att bli berörda och MBL-förhandlingarna beräknas bli klara under sommaren.

Anledningen till varslet uppges vara den stora osäkerheten kring om man får tillstånd för en ny täkt i Bunge eller fortsatt tillstånd för täkten i Klinthagen.

Kampen om kalket på Gotland

– Det är självklart vår förhoppning att vi ska få ett nytt tillstånd för Klinthagentäkten. Det skulle innebära att vi inte behövde göra så här stora nedskärningar. Men innan detta finns färdigt och av försiktighetsskäl är vi tvungna att utgå ifrån att så inte är fallet, säger Anders Mattsson, vd för Nordkalk.

”Otroligt tråkigt”

Bestörtning och chock. Det är reaktioner som facket fått från de anställda efter dagens besked.

– Det är otroligt tråkigt. Nu är det 55 stycken som varslas och det kommer att ske MBL-förhandlingar här under sommaren, så får vi se vart det bär hän. Men som det ser ut nu blir det successiva neddragningar från januari 2015, säger Linus Gränsmark, ordförande IF Metall på Gotland.

Han menar att beskedet på sätt och vis var väntat med tanke på den utdragna process som de många protesterna orsakat, vilket lett till till att stenen i det kalkbrott som finns i dag mer eller mindre tagit slut.

Vad tror du krävs för att företaget ska dra tillbaka varslen?

– Är det så att man får tillstånd nu så kanske hjulen kan rulla igång igen.

Får man inget tillstånd så genomförs uppsägningarna?

– Det kommer de nog att göra. Det tror jag, säger Linus Gränsmark.

Uppsägningar oavsett

I mars höll Mark- och miljödomstolen förhandlingar om det nya brottet. Domen väntas komma den 2 juni, men företaget säger i dag att neddragningar kommer att ske oavsett vad den domen säger.

Detta eftersom domen kommer att överklagas och att processen då fortsätter.

Nordkalk hoppas nu på att utöka sin brytning i det nuvarande brottet lite till. På så sätt kanske en del jobb kan räddas.

Många kommer må dåligt

Roger Möllerström, regionalt skyddsombud för IF Metall på Gotland, har varit anställd på Nordkalk i 35 år.

– Jag tror att de flesta hade lite på känn att det skulle bli någonting, säger han.

Vad hoppas ni på nu i det är läget?

– Att man ska få tillstånd så fort som möjligt, men det verkar ju svårt.

Vad gör ni från fackligt håll för att stötta personalen?

– Nu är det samtal. Vi måste prata med var och en. Det är säkert många som kommer att må jättedåligt av det här, säger Roger Möllerström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet