Norrköpings tidiga historia i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Efter forntiden följer nu en fortsättning på projekt som berättar Norrköpings historia. Går fram till 1600-talets början.

Nu ska Norrköpingsborna få lära sig mer om stadens ursprungliga historia. På stadsmuseet invigdes idag en ny utställning som drar klockan långt bakåt i tiden.

– Åhh, här ska vi ha tornespel, jag kan se allt framför mig. Fanfarer, fanor och hästarnas nervösa tramp i dammet.

Ja, så låter det när en docka föreställande Hertig Johan sitter och planerar för att bygga slottet Johannisborg vid utkanten av Norrköping på 1600-talet.

Den nya utställningen är en fortsättning på långsiktiga projektet med att berätta Norrköpings historia.

Till stormaktstiden

– För ett par år sedan öppnade vi utställningen om forntiden i Norrköpingstrakten och det här är en naturlig följd av detta. Så nu kan du studera historien från allra tidigaste begynnelsen fram till 1600-talets början, säger Bonnie Festin, intendent på Norrköpings museum

Utställningen skildrar vikingatid, medeltid och inledningen på stormaktstiden i och runt Norrköping och besökarna möts av olika historiska personer från olika tidsåldrar i stadens historia – som borgmästare Gudbjörn smed, som var med och bestämde var stadsgränsen skulle dras första gången 1384.

Nedbrunna minnen

– Den jord som  kungen nu bestämt tillhör oss. Vi fick vad vi önskade och hoppades på. Ängar och jordar som nu äntligen är utstakade.

Norrköping har till skillnad ifrån en del andra städer en ganska tunn arkeologisk historia från dom här tidsepokerna.

– Mitt inne i staden fanns ett slott som hette Norrköpingshus. Det byggdes här i slutet av 1500-talet för Gustav Vasas dotter Elisabeth,

säger säger Bonnie Festin, intendent på Norrköpings museum.

– Det låg mellan tyska kyrkan och rådhuset ungefär, men tyvärr är det helt jämnat med marken genom en brand på 1600-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.