Foto: SVT

Norrköpingspolitiker vill ha öppet längre på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Testa att låta krogarna ha öppet till klockan 05:00 på morgonen och utvärdera försöket efter tre månader. Det föreslår folkpartisten Alexander Nejdemo i en motion. Men kommunalrådet Lars Stiernkvist (S) gör tummen ner direkt.

– Jag har pratat med flera krogägare som säger att de gärna prövar att ha öppet längre. Jag tror att många Norrköpingsbor skulle vilja vara ute och dansa och ha trevligt längre på kvällarna. Längre öppettider skulle öka valfriheten, säger Alexander Nejdemo (FP) till Östnytt.

”Lockar turister”

Alexander Nejdemo sitter i kommunfullmäktige i Norrköping och lämnade in sitt förslag i en motion i mitten av veckan. Innan det kan tas upp i kommunfullmäktige måste förslaget beredas av bland annat socialnämnden. I sin motion hävdar Alexander Nejdemo att längre öppettider skulle leda till fler arbetstillfällen i restaurang- och taxinäringen. Han skriver också att längre öppettider ”kan locka turister till Norrköping, som både har ett bra rykte som kultur-, musik- och partystad”

Testa i tre månader

– Det är viktigt att poängtera att det här förslaget handlar om en tre månader lång testperiod då man provar att ha längre öppettider. Det skulle sedan följas upp utifrån vad till exempel polisen tycker. Men jag tror faktiskt att längre öppettider skulle kunna minska kriminaliteten och oron på stan,säger Alexander Nejdemo, som inte har förankrat sitt förslag hos några andra partier ännu.

Varför tror du att längre öppettider minskar risken för bråk och oro?

– Jag vet inte det, men om vissa krogar har öppet längre sprider besökarna ut sig mer. Man undviker att väldigt många berusade personer kommer ut på gatorna samtidigt efter stängning, eftersom det finns krogar som har öppet längre, säger Alexander Nejdemo.

”Dåligt förslag”

Norrköpings kommunalråd Lars Stiernkvist (S) gillar däremot inte förslaget.

– Som vi uppfattar det finns inget tryck i den här frågan från krogägare i Norrköping. Inte heller polisen verkar tycka att längre öppettider är ett bra verktyg för att minska antalet svartklubbar. Då ska inte kommunen jaga på i den här frågan. Ju mer tillgängligt man gör alkohol desto mer problem brukar det bli. Därför tycker inte vi att det här är ett bra förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.