Foto: Tina Enström/SVT

Idag åkte tiggarnas prylar till tippen

Uppdaterad
Publicerad

Tiggarna i Linköping har sovit sin sista natt under Tullbron. Idag genomförde kommunen sin planerade avhysning.

Under onsdagsförmiddagen fylldes container efter container. Renhållningsarbetarna hittade bland annat barnleksaker, filtar, matrester och madrasser.

Hela vintern har ett 30-tal tiggare bott under Tullbron i Linköping. Men nu har de sovit sin sista natt där. I veckan informerade kommunen om att en avhysning var på gång och tidigt i morse var personal på plats med fordon och containrar för att rensa undan spåren efter människorna som bott där. Allt slängs.

Tiggarnas situation

– Vi har tyvärr inte möjlighet att förvara sakerna. Vi har uppfattat att det de har lämnat kvar är sådant de anser att vi kunde slänga, säger Jimmy Johansson, chef för kommunens drift- och underhållsavdelning.

Nedskräpning och skadedjur

Problem med nedskräpning och skadedjur innebär risker för människors hälsa, enligt kommunen som i veckan har informerat tiggarna om att de inte får vara kvar.

Tidigare i veckan visade Ion Dragoi upp sina tillhörigheter och den plats under bron där han sovit den senaste tiden.

– Vi måste ju lämna den här platsen, det blir vi tvingade till, sade han.

”Det är blandade känslor”

Jimmy Johansson var själv på plats i morse inför saneringen. Då var ingen kvar under bron. Däremot mängder av föremål. Alltifrån skräp till personliga tillhörigheter.

– Ja, det var en hel del saker på plats. De har väl hittat saker och tagit med saker dit. De har kanske fått saker till skänks också.

Hur känns det att göra en sådan här avhysning och slänga de här sakerna?

– Det är blandade känslor. Men jag är trygg i den insats som vi gör för att iordningställa det här området och att vi har gett dem tid att förbereda sig på det. Vi måste behandla dem som alla andra grupper i samhället, säger Jimmy Johansson.

Tillfälligt boende öppnas

Efter beslutet att tiggarna i Linköping inte får bo kvar under Tullbron har kommunen ordnat ett tillfälligt boende för 20 personer i Blå Villan på Folkungavallen. Boendet kommer att vara öppet fyra arbetsdagar under en period som sträcker sig över påsk.

Bussresa hem

Kommunen har också funderingar på att ordna en buss nästa vecka till de EU-migranter som vill resa hem till Rumänien. I går hade 28 personer anmält intresse.

För att få följa med på den bussen får man inte tidigare ha fått en hemresa betald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet