Foto: SVT

Nu får du betala på bron

Uppdaterad
Publicerad

Idag började det kosta att köra över Motalabron. Snart kan också utländska fordon behöva betala.

Camilla Egberth (S), kommunalråd, är nöjd idag. Trafiken inne i centrala Motala har minskat med 70 procent. Precis detta var meningen med bron. De rader av långtradare som snirklat sig genom Motala är ett minne blott.

Hon är också nöjd med de förhandlingar som kommunen hade med Trafikverket. Motala tyckte exempelvis att Sundsvalls kommun, som också har en betalbro, fick andra villkor i förhandlingarna med Trafikverket. Orättvist sade Motalas kommunalpolitiker.

Första året var utan avgifter

Avgifterna var också från början tänkta att vara högre. Efter kommunens och trafikverkets förhandlingar slutade det på fem kronor för personbilar och elva för lastbilar. Pengarna går till de lån som har bekostat bron. Om 40 år beräknas lånen vara betalda och då kan det bli gratis att åka över bron.

I oktober 2013 öppnade bron för trafik och efter drygt ett år utan avgifter så började Transportstyrelsen idag att ta betalt.

Utländska fordon har sluppit betala, exempelvis trängselavgifter i Stockholm och Göteborg. Nu kan det vara en ändring på gång. Transportstyrelsen håller just på att se om det går att hitta ett system för att skicka inbetalningsavier också till ägare av utländska fordon.

Protesterna har så gott som tystnat

När Motalabron bara var planer så fanns det många som protesterade. Det skrevs protestlistor och en del tyckte att det vore bättre med en tunnel.

Naturligtvis finns det fortfarande de som tycker att bron inte borde ha byggts, men många motalabor är faktiskt nöjda idag. Fem kronor upplevs som en överkomlig summa att betala, och huruvida man tar bron eller inte beror mer på i vilken del av staden man bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.