Döda almar fälls nu i Folkparken. De är en säkerhetsrisk. Foto: SVT Mikko Lindskog

Ny fällning av döda almar

Uppdaterad
Publicerad

Idag började Tekniska kontoret i Norrköping att ta ner döda almar i Folkparken. Almsjukans omfattning är värre i år än 2004 när den upptäcktes, säger Ulf Mossberg, pressansvarig.

Orsaken är almsjukan som inte går att stoppa.

– Det är tråkigt. Vi vill spara träden så långt det går, men vi måste tänkta på säkerheten först och främst, säger Johan Lewander, landskapsingenjör på tekniska kontoret i ett pressmeddelande.

Almsjukan upptäcktes 2004

Det var år 2004, som almsjukan första gången upptäcktes i Norrköping. En inventering av tekniska kontoret visade då, att 41 av de cirka tusen almarna på allmän platsmark var mer eller mindre angripna. Sedan dess så har tekniska kontoret fällt almar allt eftersom de dör. Men spridningen av almsjukan har inte gått att hejda.

Läget värre idag

I dag är läget ännu värre. När Norrköpings kommun inventerade almbeståndet nu i höstas stod det klart att 134 st almar är döda i staden. Flera av de döda träden har börjat tappa grova grenar.

– Och nu går det inte längre att ha dem kvar på grund av olycksrisken, menar Johan Lewander.

– Vi gillar ju inte att ta ner stadens träd, vi vill spara dem så långt vi kan, men nu går det inte längre. Vi måste göra något innan det sker en olycka, säger han.

Ersätt med nya

De flesta träd som nu ska tas bort står i Folkparken där rör det sig om ca 40 träd. Även i slänten ner mot Motala ström bakom Eberstinska skolan står det också många döda almar som kommer att tas bort.

Allt eftersom fler fall av almsjuka upptäcks kommer tekniska kontoret att ta ner träden och ersätta dem med nya, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.