Festival för ny musik i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En ny festival för oetablerade band och branschfolk. Det blir verklighet i Norrköping nästa år.

”Where's the music?” är namnet på FKP Scorpios nya festival, som kommer att äga rum 12-14 februari i Norrköping.

– Det kommer att vara en festival för okända talanger. Det handlar om att upptäcka ny musik, säger FKP Scorpios vd Folkert Koopmans vid dagens presskonferens.

Han tillägger:

– Det är lite av motsatsen till Bråvalla.

Mötesplats

I samband med festivalen hålls även en internationell konferens med föreläsningar, paneldebatter och seminarium. Allt med fokus på ny musik.

Enligt det kommunägda evenemangsbolaget Upplev Norrköpings vd Stefan Papangelis är satsningen ett led i att utveckla Norrköping som musikstad. Festivalen och konferensen kommer att äga rum på flera olika platser i de centrala delarna av staden, i konsertlokaler såväl som på krogar.

Sammanlagt handlar det om 15-20 olika lokaler eller scener som är aktuella.

– Det här ska bli den huvudsakliga mötesplatsen för den svenska musikindustrin, säger Folkert Koopmans.

5.000 – 10.000 besökare

Det blir cirka 50 artister per dag under de tre dagarna. Och det kommer inte enbart att röra sig om okända akter, utan även bokas större internationella band som dragplåster.

– Cirka tio procent av banden kommer att vara mer kända, säger Folkert Koopmans.

Några akter är dock ännu inte bokade.

Hur många besökare hoppas ni på?

– Det är en bra fråga. Vi vet inte än, eftersom det är första gången. Vi är glada om vi har mellan 5.000-10.000 besökare första året. Sedan blir det förhoppningsvis större, säger Folkert Koopmans.

”Inte så dyrt”

Linnéa Jonsson är projektledare för den nya festivalen.

– Jag tycker att Sverige behöver den här typen av koncept. Det kommer att bli mycket folk i rörelse och mycket intressanta föreläsningar, säger hon.

Vad kommer priset att vara?

– Det kommer inte att vara så dyrt eftersom vi vill att alla ska komma och upptäcka ny musik. Uppskattningsvis 295 kronor per dag och 695 kronor för alla tre dagarna. Men det är inte klart än, säger Folkert Koopmans.

Kommunen bidrar

Med anledning av den nya festivalsatsningen har Norrköpings kommun beslutat att förstärka Upplev Norrköpings budget.

Inledningsvis lägger man en knapp miljon kronor på det förberedande arbetet.

– Det här är viktigt när det gäller jobb och sysselsättning. Allt talar för att det här kommer att växa, säger kommunalrådet Lars Stjernqvist (S).

Sveriges största

FKP Scorpios Bråvalla festival slog sig förra sommaren direkt in som Sveriges största festival med över 50.000 besökare.

År 2011 köpte den tyska festivaljätten upp Hultsfred och flyttade festivalen till Sigtuna utanför Stockholm. I december förra året kom beskedet att varumärket Hultsfred gick i graven.

FKP Scorpio äger också rockfestivalen Getaway Rock i Gävle och en lång rad festivaler i Europa.

SVT Östnytt sände direkt från presskonferensen. Se den i sin helhet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.