Polisen vill stoppa trötta förare. Foto: Scanpix

Ny forskning om sömniga förare

Uppdaterad
Publicerad

Många trafikolyckor inträffar på grund av att föraren är ouppmärksam på grund av flera olika faktorer. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI i Linköping ska nu studera om hur sömnighet kan mätas.

– För att förebygga att olyckor inträffar på grund av att förare inte är tillräckligt uppmärksamma eller vakna så behöver vi djupare förståelse av vilka faktorer som är betydelsefulla och går att mäta, säger Anna Anund forskare på VTI.

Forskare från VTI, Volvo cars och Mälardalens högskola kommer att genomföra de omfattande studierna som innebär att mätningar av elektriska signaler i hjärnan. Målet är att hitta ett sätt att mäta sömnighet och kognitiv belastning och förstå hur de samverkar, skriver VTI i ett pressmeddelande.

60 försökspersoner

Ett sextiotal försökspersoner kommer att ingå i studien, genom försök både nattetid och dagtid i VTI:s körsimulator i Linköping.

– Studien är en av de mest omfattande vi gjort i en körsimulator och definitivt det största när det gäller forskning om sömnighet, säger Anna Anund.

Projektet som ska vara avslutat om två år, finansieras av Fordonsstrategisk forskning och Innovation från Vinnova.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.